НКРЕКП прийняла три рішення для стабілізації ситуації на ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг прийняла наступні рішення для стабілізації ситуації на ринку електроенергії, а саме: зменшила обсяг закупівлі техвтрат на РДН для операторів мереж – до 30%, зрівняла прайс-кепи на балансуючому ринку до рівня ринку «на добу наперед», відмінила блочні заявки на РДН для усунення формальних заявок від генерації.

Відповідне рішення прийнято 6 серпня на засіданні Регулятора.

«Ми маємо на меті прийняти рішення, які зроблять додаткову лібералізацію ринку. Хочемо надати операторам системи розподілу і передачі надати можливість купувати на всіх сегментах ринку, зменшуючи обов’язкову купівлю на РДН до 30%.

Друге — ми зменшуємо прайс-кепи на балансуючому ринку, до рівня РДН та ВДР. А тому я закликаю покупців купувати за тією ціною, якою вам потрібна, а не по верхнім прайс-кепам (щоб не потрапити на балансуючий ринок, де ціна буде вище – ред.). Попит не повинен формувати максимальну ціну, і не повинен бути ринок виключно генеруючих суб’єктів.

Третє основне питання – це ліквідація блочних заявок на РДН», — повідомив Дмитро Коваленко, член НКРЕКП.

Зокрема, НКРЕКП зменшила нижню граничну межу для купівлі електричної енергії операторами мереж на РДН для компенсації технологічних втрат з 95% до 30% для забезпечення беззбиткової діяльності ОСП та ОСР.

 

Також, НКРЕКП прийняла рішення встановити верхні прайс-кепи на балансуючому ринку (БР) на рівні цінових обмежень на РДН та ВДР: 2000 грн/МВт-год на години мінімального навантаження та 4000 грн/МВт-год на години максимального навантаження (до цього дня прайс-кепи на БР були на рівні 4600 грн/МВт-год та 2300 грн/МВт-год відповідно — ред.)

«Ми хочемо стимулювати постачальників бути активними гравцями на ринку «на добу наперед», тому ми зменшимо прайс-кепи на балансуючому ринку. Ми встановлюємо єдиний рівень прайс-кепів на всіх сегментах ринку», — зазначили в НКРЕКП.