НКРЕКП підозрює одних з найбільших гравців ринку е/е в маніпуляціях

НКРЕКП підозрює одних з найбільших гравців ринку е/е в маніпуляціях на РДН та ВДР у грудні

НКРЕКП підозрює одних з найбільших гравців ринку електричної енергії в маніпуляціях на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку у грудні 2020р, зокрема, це стосується ПАТ «Центренерго», ТОВ «Юнайтед Енерджі», ПрАТ «Укргідроенерго», ТОВ «Ютіліті Трейдинг», ТОВ «Нова-Енергетична-Компанія», АТ «ДТЕК Дніпроенерго», АТ «ДТЕК Західенерго», ТОВ «ДТЕК Східенерго», ДП «Гарантований покупець», ПрАТ «Синтез Ойл».

Відповідний проєкт постанови Нацкомісія планує розглянути 10 березня.

«Почати розслідування порушень законодавства щодо функціонування ринку електричної енергії, ознаки яких містяться в діях ПАТ «Центренерго», ПрАТ «Синтез Ойл» та ТОВ «Юнайтед Енерджі», у період з 01 грудня 2020 року по 31 грудня 2020 року, відповідно до проведеного моніторингу поведінки учасників ринку на «добу наперед» та «внутрішньодобового ринку» за грудень 2020 року…», — йдеться в проєкті постанови.

Згідно з обґрунтуванням до постанови, ДП «Оператор ринку» листом від 11 грудня 2020р повідомив про нетипову поведінку «Центренерго» та «Юнайтед Енерджі». Згідно зі службовою запискою Департаменту енергоринку, 11 грудня цими компаніями було значно збільшення обсяг заявок на купівлі-продажу із одночасним зменшенням ціни в заявках. Також у службовій записці вказано, що 16 грудня 2020р «Юнайтед Енерджі» на ринку двосторонніх договорів не зміг купити в «Синтез Ойл» обсяг електричної енергії, при цьому обсяг продажу за двосторонніми договорами «Юнайтед Енерджі» не зменшило.

Як вказали в НКРЕКП, така інформація від «Оператора ринку» та Департаменту енергоринку вказує на можливу попередню домовленість між компаніями та спроби маніпулювання ринком.

Також, НКРЕКП на засіданні 10 березня планує розглянути проекти постанов про початок розслідування проти «Укргідроенерго», «Ютіліті Трейдинг», «Нова-Енергетична-Компанія», «ДТЕК Дніпроенерго», «ДТЕК Західенерго», «ДТЕК Східенерго», «Гарантований покупець» через можливі маніпуляції на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку