«Енергоатом» планує до 9 січня включити в роботу 2 додаткових блоки

НАЕК «Енергоатом» планує до 9 січня підключити до енергосистеми два блоки – блок №5 Запорізької АЕС (встановлена потужність 1000 МВт) та блок №4 Рівненської АЕС (встановлена потужність 1000 МВт); станом на 5 січня до мережі підключені 10 енергоблоків.

Про це 4 січня повідомив прес-центр компанії.

Згідно повідомлення, 4 січня Державна інспекція ядерного регулювання України провела засідання, на якому вона дозволила пуск енергоблока №4 РАЕС після завершення планово-попереджувального ремонту.

«У ході наради було зазначено, що заплановані заходи Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій на енергоблоці №4 РАЕС виконані у фізичних обсягах, роботи з модернізації, ремонту та випробувань обладнання систем, важливих для безпеки, виконуються у необхідних обсягах та знаходяться на завершальному етапі», — йдеться у повідомленні.

Також 4 січня колегія Держатомрегулювання дозволила продовжити строк експлуатації блоку №5 ЗАЕС на 10 років – до 27 травня 2030р.

«Колегія вирішила, що умови розгляду питання щодо можливості продовження строку експлуатації енергоблока №5 Запорізької АЕС виконані, а заходи з підвищення безпеки та усунення відхилень від норм, правил та стандартів, які були заплановані, виконані в узгоджених обсягах», — повідомили в прес-центрі «Енергоатому», додавши, що підключення блоку ЗАЕС до мережі відбудеться до 9 січня, після оформлення продовженої ліцензії на експлуатацію.